CODUL EMOŢIILOR de Dr. Bradley Nelson

CODUL  EMOŢIILOR de Dr. Bradley  Nelson

editura Adevar Divin, aparitie 2012

De-a lungul vieţii omul experimentează în permanenţă emoţii de un fel sau altul. Unele emoţii pot deveni chiar de nesuportat.

Nu există om care să nu trăiască când şi când emoţii negative extreme. Marea majoritate preferă să le dea uitării, întrucât ele nu reprezintă amintiri plăcute, dar din păcate influenţa acestor experienţe continuă adeseori să se facă simţită sub forma unor emoţii nerezolvate captive.

O singură emoţie nerezolvată este suficientă pentru a da naştere unor probleme fizice şi emoţionale mai mari sau mai mici.

Eliberarea de emoţiile nerezolvate te poate face să te simţi mai sigur pe tine însuţi şi mai motivat, astfel încât să-ţi poţi crea realităţile, cariera şi viaţa pe care ţi le-ai dorit întotdeauna.

Mulţi oameni se simt afectaţi de emoţiile din trecutul lor, dar nu ştiu cum să se elibereze de ele. Ei apelează la psihoterapia tradiţională, dar aceasta nu se adresează direct emoţiilor nerezolvate captive, ci doar  simptomelor generate de acestea.

Sunt oameni ce nu reuşesc să se ridice la înălţimea capacităţilor şi talentelor lor, motiv pentru care viaţa lor lasă de dorit.

Adeseori, cauza care stă la baza frustrărilor pe care ei le simt este o emoţie nerezolvată captivă, rezultată în urma unor  incidente din trecutul lor, care le sabotează eforturile.

Aceste emoţii te pot face să porneşti de la prezumţii greşite, să reacţionezi  excesiv la cele mai inocente observaţii, să interpretezi eronat comportamentul altor persoane şi să-ţi distrugi propriile relaţii.

Ele te pot conduce la stări de depresie, anxietate şi la alte stări  negative de care nu poţi scăpa. Ele pot interfera cu funcţionarea corectă a unor organe şi ţesuturi ale corpului tău, distrugând sănătatea, provocându-ţi dureri, oboseală şi boli.

Există multe medicamente puternice care uşurează simptomele bolilor, dar de îndată ce bolnavul nu mai ia medicamentele simptomele se agravează, căci cauza lor nu a fost vindecată.

Se spune că timpul vindecă toate rănile, însă acest lucru  nu este întotdeauna adevărat. Aceste răni nu pot fi vindecate numai prin trecerea timpului.

Ori de câte ori o emoţie nerezolvată este eliberată, organismul se eliberează de o povară grea. Mulţi oameni simt efectiv această uşurare rezultată în urma eliberării unei astfel de emoţii.

S-a observat că aceste eliberări conduc la schimbări semnificative ale stării de spirit şi de comportament, chiar şi alegerile făcute de persoana în cauză conduc la rezultate mai bune.

Aceste emoţii pot genera uneori dezechilibre musculare ce pot conduce la proasta funcţionare a articulaţiilor, la degenerarea acestora şi la artrită.

Eliminarea emoţiilor captive pot uşura durerile şi suferinţa, inclusiv în cazurile considerate fără speranţă de medicina convenţională. Mulţi oameni se obişnuiesc atât de tare cu durerile, încât ajung să convieţuiască cu ele, mai ales în cazul în care nu reuşesc să găsească un remediu pentru a le atenua.

Durerea este un  avertisment, ea spune că corpul are o problemă. Aceste emoţii nerezolvate slăbesc funcţia sistemului imunitar şi fac ca organismul să fie mai vulnerabil la boală. Ele pot distorsiona ţesuturile, pot bloca fluxul energiilor şi pot împiedica funcţionarea normală a organelor şi a glandelor.

Mulţi oameni nu înţeleg de ce îşi pierd atât de uşor cumpătul sau de ce nu-şi pot controla anumite emoţii. Acele emoţii sunt captive în corpul lor şi provin în urma unor evenimente din trecut pe care le-au dat uitării.

Atunci când emoţiile nerezolvate captive sunt eliminate, efectul este mai puternic decât în cazul oricărei alte forme de terapie.

Adeseori emoţiile dispar ca şi cum n-ar fi existat niciodată, iar odată cu ele dispare şi comportamentul asociat lor.

Atunci când corpul nostru găzduieşte o astfel de emoţie, el atrage automat alte emoţii cu aceeaşi frecvenţă de vibraţie. Ele ne pot afecta atât la nivel fizic cât şi psihic. Pot persista ani de zile generând emoţii similare.

Principala cauză a cancerului sunt emoţiile nerezolvate captive.

Viaţa este străbătută de dificultăţi pe care trebuie să le depăşim, cu oportunităţi de explorat, cu decizii de luat şi cu anumite dureri şi suferinţe ocazionale. Numai astfel putem câştiga experienţă, ne putem exersa credinţa, putem dobândi cunoaştere şi ne putem dezvolta iubirea.

Fiecare zi ne aduce experienţe noi, iar noi avem posibilitatea de a alege cum dorim să reacţionăm în plan emoţional în  faţa lor. Astfel, viaţa noastră va evolua în funcţie de deciziile luate.

Atitudinea noastră influenţează decisiv noile experienţe de viaţă pe care le atragem, noile oportunităţi şi noile lecţii.

Mulţi oameni pun accent mare pe trecutul lor. Atunci când optăm pentru a ne focaliza asupra unui eveniment negativ din trecut, trăind din nou emoţiile generate de el, riscăm să creăm  o emoţie captivă, chiar dacă experimentul a trecut demult. Cu cât ne focalizăm asupra problemelor şi dificultăţilor din viaţa noastră, sfârşim prin a atrage şi mai multă negativitate.

Focalizarea asupra aspectelor pozitive ale vieţii te pot ajuta să simţi o stare de bine şi linişte sufletească.

Mintea subconştientă joacă un rol decisiv în realitatea pe care ţi-o creezi în permanenţă prin gândul tău. Emoţiile captive au o influenţă negativă asupra ta, iar ele operează prin intermediul minţii subconştiente. Oricât te-ai strădui să gândeşti pozitiv, emoţiile tale captive te trădează, continuând să emane vibraţii negative spre Univers.

Cui cât numărul emoţiilor nerezolvate captive este mai mare, cu atât mai intensă este energia lor şi cu atât mai dificil îţi va fi să atragi în viaţa ta realitatea dorită.

Chiar dacă nu poţi controla în mod conştient tot ceea ce se petrece în jurul tău, tu ai capacitatea de a alege propriile gânduri şi emoţii precum şi propriile acţiuni.

Foarte mulţi oameni devin adeseori victimele inconştiente ale emoţiilor lor. De multe ori, emoţiile negative apar atât de repede, încât pare greu de crezut că ai fi putut alege altă emoţie în locul celei naturale de reacţie la evenimentul din faţa ta, cu atât mai mult cu cât aceasta pare să apară de nicăieri.

Atunci când ne confruntăm cu o situaţie negativă, noi avem opţiunea de a reacţiona aşa cum dorim. Nimeni nu ne poate obliga să reacţionăm întotdeauna aşa cum am făcut-o în trecut.

Realitatea este că noi ne alegem întotdeauna emoţiile. Noi suntem autorii propriilor noastre experienţe emoţionale.

Cu prima ocazie în care te confunzi cu o situaţie negativă nu mai reacţiona, pur şi simplu. Gândeşte-te. Întreabă-te: Ce reacţie îmi va fi mai folositoare, una pozitivă sau una negativă? Vei vedea că reacţia pozitivă va avea întotdeauna câştig de cauză. Întotdeauna ai de ales între a te simţi bine sau a te simţi rău.

Este important să înţelegem că detaşarea de vechile răni sufleteşti ne este de mare folos. Mulţi oameni simt că este justificat să se cramponeze de vechile lor răni sufleteşti, crezând că astfel îi pedepsesc pe cei care  le-au produs.  În acest fel ei îşi fac singuri rău, fără a le face  în niciun fel rău celorlalţi. Aceştia pot fi sau nu conştienţi de ceea ce simt, dar propriile lor sentimente depind în totalitate de ei înşişi. Faptul că noi optăm pentru a suferi din cauza trecutului nostru nu înseamnă automat că şi ei vor suferi la rândul lor. Iertarea de sine şi iertarea celorlalţi este cea mai bună decizie pe care o poţi lua. Ea te eliberează de întreaga negativitate asociată cu incidentul în cauză.

Capacitatea de a ierta pe cineva derivă din capacitatea noastră de a iubi.

Iubirea necondiţionată ne ajută să ieşim din limitele egoului nostru, să devenim mai interesaţi şi mai înţelegători faţă de nevoile semenilor noştri. Ea ne face să ne sacrificăm timpul, energia, posesiunile pentru a ajuta alţi oameni aflaţi la nevoi. Ne învaţă ce înseamnă dăruirea, nu doar dorinţa de a primi.

Căpătăm astfel tendinţa de a trece uşor cu vederea  greşelile şi slăbiciunile celorlalţi oameni şi nu-i mai judecăm cu asprime.

Atunci când trăim la unison cu ceea ce ştim că este corect şi adevărat, noi dispunem de integritate. Cu cât facem dovada unei integrităţi mai mari, cu atât mai puţin probabil este să dezvoltăm emoţii nerezolvate captive, căci sufletul nostru devine integru, nu divizat.

Cu cât avansăm pe această cale, cu atât mai plenară devine integritatea noastră, iar odată cu ea se amplifică încrederea în sine şi pozitivitatea noastră.

Lăsați un răspuns

Arhiva
Free counters!