IERTAREA de GERALD G. JAMPOLSKY

- fragment din Iertarea de Gerald G. Jampolsky, editura Adevar Divin, 2008

Iertarea nu este un proces care se poate incheia intr-o singura viata. Ea este un proces in continua miscare. Atata timp cat continuam sa traim, exista in constiinta noastra o parte care va fi tot timpul tentata sa critice si sa emita judecati impotriva celorlalti oameni.

In viata de zi cu zi, noi avem tendinta de a crede ca iertarea nu este altceva decat acceptarea scuzelor unei alte persoane. De multe ori noi acceptam din politete aceste scuze fara a crede cu adevarat persoana in cauza. Alteori noi ne cramponam de supararea provocata de un prieten sau o persoana draga care nu ne-a intins mana de ajutor la care speram.

In confuzia noastra referitoare la iertare, noi nu numai ca ne cramponam de ceea ce ne provoaca durere, dar nu realizam nici care este remediul care ne poate vindeca.

Lipsa iertarii ne tine atasati de incidentele care s-au intamplat in trecut in viata noastra.

Ori de cate ori ne intristam din cauza unei suferinte din trecut, noi ne condamnam singuri la durere. Emotiile negative asociate cu neiertarea dau nastere unor tensiuni ce ne pericliteaza starea de sanatate. Astfel va fi afectata circulatia sangelui si sistemul imunitar, va fi stresata inima, creierul si toate organele corpului.

Multi copii traiesc sentimentul ca parintii nu le dau exact ce isi doresc sau acele lucruri de care au nevoie. Cand ajung adulti ei pastreaza aceste resentimente.

Multi oameni au fost abuzati din punct de vedere emotional, spiritual, fizic sau sexual in copilarie. In urma acestor abuzuri au ramas rani care par imposibil de vindecat.

Un numar mare de oameni nu au reusit sa-si ierte fostii parteneri de viata. Ei fac parte dintre aceia carora ei le-au acordat toata increderea, acceptandu-i in inimile lor. De aceea durerea si dezamagirea produse de tradarea lor sau de felul in care i-au ranit sunt foarte profunde.

Alte persoane se simt dezamagite, inselate, ranite, mintite sau chiar abuzate de anumiti exponenti ai autoritatii, precum: profesori, lideri religiosi, parinti adoptivi, medici, politicieni, comercianti etc.

Multi lideri ai guvernelor lumii se fac vinovati de adevarate crime impotriva umanitatii.

Foarte multi oameni obisnuiesc sa se judece singuri. Lor le vine greu sa isi accepte anumite rutine comportamentale de care nu reusesc sa scape si pe care le repeta din nou si din nou oricat de mult s-au chinuit sa le schimbe.

Unii oameni s-au facut vinovati in trecut de anumite greseli care i-au ranit pe cei din jur sau care le-au provocat o mare durere.

De multe ori simtim ca oricat de mult timp si oricat de multa energie am investi in relatia cu un prieten sau membru al familiei, lucurile nu se imbunatatesc deloc.

Alteori simtim ca oricate eforturi am face de a ne apropia de un anumit tel sau de a avansa la locul de munca, aceste eforturi se dovedesc in zadar.

Nu de putine ori se intampla sa credem ca ar trebui sa fim mai generosi cu anumite persoane, mai putin critici si mai iertatori.

Iertarea ne invata ca putem face o alegere: putem opta pentru iubire, nu pentru teama, pentru pace, nu pentru conflict – indiferent de circumstantele care ne afecteaza viata.

Iertarea este un proces de transformare. Intr-o singura clipa noi putem renunta la paradigma care spune ca trebuie sa cautam o lume exterioara pentru a ne gasi adevarata fericire.

Printr-o singura schimbare a atitudinii interioare, noi ne putem elibera de convingerea ego-ului, potrivit careia nu ne putem simti in siguranta decat crezand in propriul nostru statut de victima si actionanad depresiv.

Printr-o simpla schimbare a perspectivei, noi putem renunta sa mai cautam vinovati in afara noastra ca sa aruncam asupra lor povara pentru propria noastra nefericire.

Privita prin perspectiva Iubirii si a Spiritului, iertarea reprezinta decizia de a renunta la trecutul dureros, de a nu mai suferi, de a-ti vindeca inima si sufletul, de a nu mai pretui mania si ura, de a renunta la dorinta de a-i rani pe ceilalti sau pe tine insuti din cauza unui motiv care s-a petrecut candva in trecut. Ea reprezinta decizia de a privi lumina din ceilalti oameni, nu de a-i judeca si a-i condamna.

Iertarea inseamna sa simti acea stare de compasiune, de blandete si de daruire care exista intotdeauna in inima ta, indiferent cat de hidoasa ti se pare lumea exterioara in momentul de fata.

Ea reprezinta cea mai sigura cale care conduce catre pacea interioara si catre fericire, catre propriul suflet.

Iertarea este cea mai sigura cale de iesire din intuneric si de intoarcere la lumina. Ea reprezinta principala noastra menire aici pe pamant, permitandu-ne sa ne cunoastem pe noi insine ca o lumina a lumii.

Ea ne poate elibera de nevoia si de dorinta noastra de a ne schimba trecutul. Atunci cand iertam, ranile provocate de suferintele trecutului sunt cauterizate si vindecate, iar noi putem experimenta realitatea.

Egoul ne va convinge ca nimeni din aceasta lume nu merita sa fie iertat. Mai mult, va merge pana acolo incat ne va spune ca noi insine nu meritam sa fim iertati.

El este absolut convins ca trebuie sa ne aparam in permanenta de atacurile celor din jur si va incerca sa ne convinga ca singura modalitate de a ne proteja de o noua rana sufleteasca este aceea de a pedepsi persoana care ne-a ranit prin mania si ura noastra, izoland-o si aratandu-i dispretul nostru, astfel incat sa se simta prost pentru fapta sa.

Egoul ne ascunde faptul ca atunci cand cedam in fata impulsului de a ne infuria pe alte persoane, dorim sa le pedesim, noi ne inchidem singuri in propria noastra inchisoare.

Gandurile noastre lipsite de iertare creeaza in inima noastra un gol interior, un sentiment de pierdere si de tristete care ne impiedica sa traim starea de pace interioara si de iubire.

Acest gol interior ne desparte de semenii nostri si de starea de unitate care ar trebui sa ne caracterizeze.

Efectele secundare ale cultivarii unor ganduri negative pot avea un impact devastator asupra bunastarii noastre fizice si psihice. Iata cateva dintre problemele fizice care pot fi asociate cu o minte incapabila de iubire:

 • Dureri de cap
 • Dureri de spate
 • Dureri de ceafa
 • Dureri de stomac si simptome asociate cu ulcerul
 • Depresia
 • Lipsa de energie
 • Anxietatea
 • Iritabilitatea
 • Tensiunea interioara
 • Insomnia si incapacitatea de a te odihni
 • Frica lipsita de un motiv aparent
 • Nefericirea

Este foarte important sa nu facem din egoul nostru un dusman, dar nici sa ne atasam prea tare de el.

Primul obstacol pe care trebuie sa il depasim este incapacitatea noastra de a ne schimba sistemul convingerilor.

Cel mai mare blocaj in calea iertarii este unul de convingeri bazat pe teama, nu pe iubire. Acest blocaj incepe sa dispara de indata ce ne manifestam dorinta de a-i privi cu alti ochi pe ceilalti oameni, fie ca fiinte care se bucura de iubire, fie ca fiinte separate, care au nevoie disperata de iubire.

Scopul iertarii este de a ne elibera de trecut, inclusiv de toate neintelegerile si resentimentele pe care le avem fata de alte persoane. Iertarea ne ajuta sa fim mai fericiti in momentul prezent.

Daca in clipa de fata ne simtim impacati, noi avem tendinta sa proiectam aceasta stare de pace interioara asupra viitorului.

Din pacate, cei mai multi dintre oameni traiesc intr-o realitate in care trecutul plin de teama se identifica cu un viitor plin de temeri, caci convingerile noastre creeaza realitatea in care traim.

Exista multi oameni care se cearta cu Dumnezeu si cu religia, lasand aceste sentimente conflictuale sa le domine viata si sa ii chinuiasca prin intermediul mamei si a lipsei de incredere pe care le perpetueaza. Orice sentiment de invinovatire al unei alte persoane sau instituii reprezinta un semnal ca trebuie sa ne trezim si sa devenim constienti de atasamentul nostru fata de suferinta din trecut.

Singura modalitate de a scapa de perpetuarea acestei suferinte si de a merge mai departe este iertarea.

In alte cazuri pierderea unei persoane dragi ne poate face sa ne simtim furiosi pe Dumnezeu si pe intreaga lume.

Relatiile la locul de munca reprezinta o provocare veritabila pentru multi angajati, dar si pentru sefii lor.

Printre problemele care apar se numara invidia, teama de respingere, teama de singuratate etc.

Si aici trebuie acordata iertarea.

Iertarea trebuie folosita si in timpul unor mari catastrofe, pentru a ierta o tara, pentru a ierta o institutie.

Exista oameni care au reusit sa se detaseze de mânia fata de abuzurile unor institutii. Ei au renuntat la dorinta de a-i pedepsi pe membrii ei, i-au iertat si si-au vazut mai departe de viata.

Procesul iertarii nu are o structura fixa sau un tipar determinant. Procesul iertarii nu trebuie neaparat sa se schimbe in acest scop. Este posibil ca el sa nu se schimbe niciodata.

Trebuie sa lucram si asupra propriei fiinte, a unui copil sau a unui profesor si chiar la iertarea celor dragi care au murit.

Adeseori, cele mai dureroase conflicte si cele mai mari suferinte pe care le simtim sunt cele provocate de membrii familiei, care au facut ceva de neiertat in conceptia noastra.

Nimeni nu te poate obliga sa ierti pe cineva sau sa crezi in puterea iertarii. Este totusi important sa examinezi consecintele optiunii de a ierta sau nu. Si pentru toate astea, asculta-ti inima. Nu lasa numai mintea sa decida.

Pietrele de temelie ale iertarii:

 • Fii deschis in fata posibilitatii de a-ti schimba convingerile referitoare la iertare
 • Accepta si reflecteaza asupra ideii ca nu esti doar un singur corp, ci o fiinta spirituala intrupata
 • Gandeste-te ca viata si iubirea sunt unul si acelasi lucru si ca ele sunt eterne
 • Nu cultiva autocompasiunea
 • Nu cultiva mintea critica
 • Opteaza mai degraba pentru fericire decat pentru a avea dreptate
 • Renunta la atitudinea de victima
 • Stabileste-ti drept unic scop in viata cultivarea starii de pace interioara
 • Considera-i pe toti oamenii profesorii tai in arta de a ierta
 • Accepta ideea ca atasamentul fata de o suferinta si incapacitatea de a ierta perpetueaza durerea si o amplifica
 • Accepta faptul ca durerea emotionala pe care o simti se datoreaza exclusiv gandurilor tale
 • Accepta ideea ca ai puterea de a-ti alege singur gandurile pe care le cultivi in minte
 • Accepta faptul ca atasamentele fata de maine nu-ti va aduce niciodata rezultatul dorit
 • Accepta faptul ca este in beneficiul tau sa iei decizii bazate pe iubire nu pe teama
 • Autopedepsirea nu conduce la un rezultat pozitiv
 • Meriti sa fi fericit
 • Aminteste-ti de binecuvantarile primite, nu de ranile suferite
 • Renunta la dorinta de a rani sau a pedepsi pe altcineva sau pe tine insuti. Scopul iertarii nu este de a-l schimba pe celalalt, ci doar de a schimba starea conflictuala negativa a mintii tale.

Lăsați un răspuns

Arhiva
Free counters!